5 Νοεμβρίου 2017

Εντυπωσιάζει ο νέος ναός του Αγίου Νικολάου στο Grand Zero – Είχε ισοπεδωθεί στις 11/9 (εικόνες)

Μία νέα εντυπωσική Ελληνορθόδοξη Εκκλησία κατασκευάζεται στη Νέα Υόρκη, δίπλα στην πλατεία του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου.

Ως γνωστόν, ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου καταστράφηκε από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο νέος ναός θα λάμπει τη νύχτα, σαν φάρος από μάρμαρο και αναμένεται να είναι έτοιμη κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο. Θα σηματοδοτήσει επίσης ένα ακόμη βήμα στη μακρά ανοικοδόμηση στο Σημείο Μηδέν της Νέας Υόρκης.


Τα παραπάνω επεσήμανε η δημοσιογράφος Κάρεν Μάθιους του «Associated Press» σχετικά με τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, που έχει σχεδιαστεί από τον φημισμένο αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα.

Ο νέος ναός θα δώσει στους Ελληνοθόδοξους πιστούς ένα μέρος λατρείας ενώ επίσης οι προσερχόμενοι, οποιασδήποτε πίστης μπορούν να αναλογίζονται τις ζωές που χάθηκαν κατά το τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

«Είναι τόσο σημαντική εκκλησία λόγω του τι συνέβη εδώ πέρα», δήλωσε στο «ΑΡ», ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Τζέρι Δημητρίου. Η Αρχιεπισκοπή, σημειώνεται στο άρθρο, επιβλέπει 540 ενορίες και σχεδόν 1,5 εκατ. πιστούς ανά τις ΗΠΑ.

Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου, άνθρωποι μπορεί να θέλουν να σταματήσουν να προσευχηθούν αφού έχουν επισκεφτεί το Μνημείο και το Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, που είναι λίγα μέτρα μακριά. «Θα τους δώσουμε ένα μέρος να έρθουν να καθίσουν, να καθίσουν εντός της εκκλησίας», επεσήμανε.

Το εκτιμώμενο κόστος κατά το «ΑΡ» είναι 50 εκατ. δολάρια. Χαρακτηριστική της σημασίας ανέγερσης του νέου ναού είναι η αναφορά του προέδρου Ομπάμα όταν επισκέφθηκε την Αθήνα.

Τι είχε πεί ο πρόεδρος Ομπάμα στην ομιλία του στην Αθήνα

«Αν θέλετε ένα υπέρτατο παράδειγμα της κοινής μας σκέψης και της αποφασιστικότητάς μας, δεν χρειάζεται να πάτε πολύ μακριά. Αρκεί να στρέψετε το βλέμμα στη Νέα Υόρκη, στο Ground Zero, εκεί όπου υπήρχαν οι Δίδυμοι Πύργοι, εκεί όπου ανοικοδομείται η ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, όπου πριν από λίγο καιρό δεν υπήρχε τίποτα περισσότερο από ερείπια».

Το έργο θεμελιώθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2014, ενώ προχθές τοποθετήθηκε ο σταυρός στον τρούλο, δίνοντας στον ναό την τελική του μορφή στην εξωτερική του πλευρά. Στην τελετή παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας και αρχιτέκτονες του γραφείου του Καλατράβα. Τα «θυρανοίξια» θα γίνουν το 2018.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου